Vašingtonski sporazum

Vašingtonski sporazum

Potpisan: 4.septembar 2020.

Vašingtonski sporazum je sporazum o ekonomskoj normalizaciji između Republike Srbije i jednostrano proglašene Republike Kosovo. Potpisana su dva su zasebna dokumenta u Vašingtonu čiji potpisnici su premijer Avdulah Hoti jednostrano proglašene Republike Kosovo i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

TEKST DOKUMENTA

Tekst sporazuma je isti kod obe strane u 15 tačaka dok se 16 tačka razlikuje.

 1. Obe strane će primeniti sporazum o autoputu Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020.
 2. Obe strane će primeniti sporazum o pruzi Beograd-Priština potpisan 14. februara 2020. – Uz to, obe strane će se obavezati na zajedničku studiju o izvodljivosti o opcijama za povezivanje železničke infrastrukture Beograd-Priština sa lukom na Jadranskom moru.
 3. Kosovo (Priština) i Srbija (Beograd) će sarađivati sa američkom Finansijskom korporacijom za međunarodni razvoj (U.S. International Developement Finance Corporation) i EKSIM (Uvozno-izvoznom) bankom SAD na memorandumima o saglasnosti radi ostvarivanja sledećeg:

– Autoput mira

– Železnička veza između Prištine i Merdara

– Železnička veza između Niša i Prištine

– Obezbeđivanje sredstava za finansiranje zajmova potrebnih za mala i srednja preduzeća

– Dodatni bilateralni projekti

– Stalno prisustvo američke Finansijske korporacije za međunarodni razvoj u Beogradu, Srbija.

 1. Obe strane će otvoriti i upravljati zajedničkim prelazom Merdare.
 2. Obe strane će pristupiti „mini-Šengen zoni“, koju su Srbija, Albanija i Severna Makedonija proglasile u oktobru 2019. godine i u potpunosti iskoristiti njene prednosti.
 3. Obe strane će uzajamno priznavati diplome i profesionalne sertifikate.
 4. Obe strane će sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom.
 5. Obe strane će diverzifikovati svoje snabdevanje energijom.
 6. Obe strane će u svojoj mrežnoj infrastrukturi zabraniti upotrebu 5G opreme koja dolazi od nepouzdanih dobavljača. Tamo gde takva oprema već postoji, obe strane se obavezuju na njeno blagovremeno uklanjanje i na druge potrebne korake.
 7. Obe strane će povećati kontrolu avionskih putnika, razmenu informacija između sebe i u okviru šire saradnje sa SAD na Balkanu, i posvetiti se unapređenju tehnologije radi borbe protiv nedozvoljenih aktivnosti, primenom skrining i informacionih sistema koje obezbeđuju SAD, uključujući PISCES, APIS, ATS-G i SRTP.
 8. Obe strane se obavezuju da će štititi i promovisati slobodu veroispovesti, uključujući obnavljanje međuverske komunikacije, zaštitu verskih objekata i sprovođenje sudskih odluka koje se odnose na Srpsku pravoslavnu crkvu, i nastavak restitucije jevrejske imovine žrtava holokausta bez naslednika.
 9. Obe strane se obavezuju da ubrzaju napore na lociranju i identifikaciji ostataka nestalih osoba. Obe strane se obavezuju da utvrde i primene dugoročna, trajna rešenja za izbeglice i interno raseljene. Obe strane se obavezuju da odrede osobu koja će predvoditi te napore u okviru ministarstava i biti zadužena za koordinaciju Beograda i Prištine, i dostavljaće ažurirane informacije na godišnjem nivou o broju rešenih i nerešenih slučajeva.
 10. Obe strane će raditi na tome da u 69 zemalja u kojima je homoseksualnost kažnjiva dođe do njene dekriminalizacije.
 11. Obe strane se obavezuju da će Hezbolah u njegovoj celini označiti kao terorističku organizaciju i da će u potpunosti sprovesti mere za ograničavanje poslovanja i finansijskih aktivnosti Hezbolaha unutar svoje nadležnosti.
 12. Kosovo (Priština) će pristati da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Srbija (Beograd) će pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja (nezavisnosti Kosova) i uzdržaće se od formalnog ili neformalnog zahteva bilo kojoj naciji ili međunarodnoj organizaciji da ne prizna Kosovo (Prištinu) kao nezavisnu državu.

Srbija i SAD 16 tačka

Srbija (Beograd) pristaje da otvori kancelariju privredne komore i državnu kancelariju u Jerusalimu 20. septembra 2020. godine i da prebaci ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine.

Jednostranopriznato Kosovo i SAD 16 tačka

Kosovo (Priština) i Izrael pristaju na međusobno priznanje.

Napomena

Republika Kosovo jednostrano je proglašena država na teritoriji Republike Srbije što je u suprotnosti sa Ustavom Srbije. Prema rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti cela teritorija Kosova i Metohije nalazi se u sastavu Srbije dok ne bude postignuto konačno rešenje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *