Sultana Cijukova

Ime i prezime: Sultana Cijukova-Savić

Rođenje: 8. januar 1871. godine u Vršcu

Preminula: 4. maj 1935.godine u Beogradu

Zanimanje: operska pevačica

Sultana Cijuk rođena je u činovničkoj porodici koja je imala veliki ugled u Vršcu. Njen vokalni talenat zapažen je u Zavodu za vaspitanje ženske omladine Marije Kutke. Zbog svog velikog talenta hteli su je poslati na konzervatoriju 1888.godine ali njena porodica nije imala toliko novca.

Sugrađani su tada uskočili u pomoć i priredili dobrotvorni koncert u decembru 1888.godine gde je Sultana Cvijuk pred svim sugrađanima pokazal svoj talenat.

Zahvaljujući prikupljenom novcu odlazi na pevačke studije u Beč.

Pevačke studije završila je na Konzervatorijumu u Beču 1895.godine. Nakon završenih studija nastupila je u operama u Hamburgu (1896), Majncu (1897), gostovala na operskim scenama u Londonu, Berlinu u Petrogradu, Pragu Gracu…

Prvi nastup u Beogradu je bio 1893, na svečanom koncertu Beogradskog pevačkog društva gde je premijerno izvedena Peta rukovet dirigenta Stevana Mokranjca. Zabeležen je i nastup 1896.godine prilikom posete crnogorskog Kneza Nikole.

15.aprila 1898.godine u Berlinu se udala za kompozitora Franju Kostu.

U maju 1904.godine saznaje se da se po drugi put udala i to za operskog pevača Žarka Savića u Zagrebu. Nakon venčanja zajedno su nastupali u svim operama.

Bračni par nastupio je i u prvoj srpskoj operi „Na uranku„.

Odlikovanja:

  • Orden Svetog Save
  • Orden knjaza Danila I ( kraljevski orden Crne Gore )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *