Spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu

Spomenik Stefanu Nemanji postavljen je na Savskom trgu u Beogradu.

Prvi konkurs za izradu spomenika Stefanu Nemanji, raspisan je 10. februara 2016. godine na konstitutivnoj sednici Odbora za podizanje spomen-obeležja Stefanu Nemanji.

Savski trg

Konkurs za izradu idejnog rešenja spomenik Stefanu Nemanji raspisan je 27.septembra 2017.godine. Marta 2018.godine za pobednika konkursa proglašen je tim sastavljen od ruskih i domaćih vajara – Nikolaj Muhin, Nikolaj Šumakov, Petar Arsić, na čelu sa Aleksandrom Rukavišnjikovim.

Sklapanje spomenika počelo je od avgusta 2020.godine i završen je iste godine novembra meseca.

Dana 25. decembra 2020. godine u Starom dvoru potpisan je Zapisnik o primopredaji spomenika, čime je ovo delo postalo vlasništvo Grada Beograda.

U maju 2020.godine završeni su temelji za postavljanje spomenika.

Foto: A.M

POSTAMENT

Postament predstavljaće napukli vizantijski šlem koji se pomoću 4 kraka oslanja na tlo. Iz polomljenog vizantijskog šlema izranja vladarsko žezlo.

Na postamentu se nalaze reljefi po ugledu na srpske freske iz manastira Visoki Dečani u Metohiji iz loza Nemanjića, srpske istorije za vreme njegove vladavine… Sa spoljne strane postamenta, prikazani su manastir Studenica i manastir Hilandar.

SPOMENIK STEFANU NEMANJI

Prema prvobitnim skicama, Stefan Nemanja je trebao da drži pravoslavni krst u desnoj ruci, a u levoj Hilandarski tipik. U međuvremenu se odustalo od pravoslavnog krsta, pa Stefan Nemanja drži mač.

Predlog je bio da spomenik bude postavljen u parku Manjež ali u aprilu 2017.godine došlo se na ideju da se spomenik postavi na uglu Nemanjine i kneza Miloša ulice ispred zdanja A kompleksa arhitekte Nikole Dobrovića oštećenog u NATO agresiji. Nekoliko meseci kasnije odlučeno je da mu mesto bude na Savskom trgu.

Spomenik je prvobitno trebao da bude postavljen na centralnom delu, kako bi se video još sa Slavije ali je pomeren, ako se gleda iz pravca Nemanjine ulice, desno od ulaza u bivšu železničku stanicu.

Spomenik Stefanu Nemanji je visok 23 metra i 80 tona od čega je 56 tona bronze.

Spomenik je otkriven 27. januara 2021. godine.

Foto: A.M

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.