Slučaj Panda

U Peći 14.decembra 1998.godine oko 20 časova ubijeno je 6 mladića srpske nacionalnosti u Kafiću „Panda“ iz automatskog oružja.

Ubijeni su učenik Ivan Obadović (14), Vukota Gvozdenović (16), Svetislav Ristić (17), Zoran Stanojević (17), Dragan Trifović (17) i student Ivan Radević.

Ubistvo nikada nije razjašnjeno, a nisu postojali ni osumnjičeni.

Prema izveštajima, dve maskirane osobe obučene u crno sa oznakom OVK upali su u kafić i iz automatsko oružja ubili su šest mladića. Četiri mladića su preminuli na licu mesta, a dvje je kasnije podleglo povredama.

Postoji nekoliko verzija zbog čega je došlo do masakra.

I verzija

Kao razlog se navodi jer je dan ranije Vojska Jugoslavije ubila 30 pripadnika OVK kada su upali u zasedu prelazeći granicu Albanje sa Jugoslavijom, pa su pripadnici OVK na ovaj način hteli da se osvete.

II verzija

Navodno su se mladići posvađali sa nekim koji je izašao iz kafića i vratio se sa pomagačem.

III verzija

Treća verzija pojavila se 2013.godine nakon izjave potredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića „ima mnogo strašnih stvari sa kojima ćemo morati da se suočimo“, a kao primer naveo je slučaj ubistva u „Pandi“ za koje je rekao da „nema dokaza da su ubistvo izvršili Albanci, kako se to verovalo“.

Nakon ove izjave mediji su počeli da pišu o umešanosti tadašnje Državne bezbednosti koja je naredila ubistvo kako bi se opravdale akcije srpskih snaga na Kosovu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *