Savet koji je dao Albert Ajnštajn svome sinu o učenju

Albert Ajnštajn biо je teоrijski fizičar, jedan оd najvećih umоva i najznačajnijih ličnоsti u istоriji sveta. Ajnštajn je imao dva sina Hansa Alberta Ajnštajna i Eduarda “Tete” Anjštajna koji su živeli sa majkom Milevom u Cirihu. U periodu kada je Hans imao 11.godina on je svom sinu uputio pismo:

„Moj dragi Alberte,

Juče sam primio tvoje pismo i bio sam jako srećan. Već sam se uplašio da mi možda više nikada nećeš pisati. Kada sam bio u Cirihu, rekao si mi da ti je neprijatno kada tamo dolazim, pa sam mislio da je bolje da se sastajemo na nekom drugom mestu, gde niko neće remetiti naš komfor.

Moram da insistiram da svake godine provedemo ceo mesec zajedno, kako bi ti video da imaš oca koji te veoma voli. Tada bi mogao i da naučiš dosta stvari od mene, one kojima niko drugi ne bi mogao da te nauči. Ono što sam ja postigao napornim radom, neće biti dostupno samo strancima, već naročito mojim sinovima. Ovih dana sam završio jedan od najlepših radova svog života, kada budete stariji, reći ću vam o čemu je reč.

Veoma mi je drago što si pronašao sreću u klaviru. To i stolarija su po mom mišljenju za tvoje doba najbolja zanimanja, bolje čak i od škole.  Zato što su to stvari koje odgovaraju mladoj osobi kao što ste ti vrlo dobro. Na klaviru sviraj kompozicije koje ti se sviđaju čak iako ti ih učitelj ne dodeli. To je način na koji ćeš najviše naučiti jer kada radiš nešto u čemu uživaš, nećeš ni primetiti da vreme prolazi. Ja sam ponekad toliko zaokupljen svojim radom, da zaboravim da treba da jedem.

Tebi i Teteu tata šalje poljubac.

Pozdrav za mamu.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *