Rušenje u Savamali

U noći parlamentarnih izbora 24. i 25. aprila 2016. godine došlo je do blokade Hercegovačke ulice od strane maskiranih nepoznatih lica. Maskirana lica su bagerom srušila nekoliko objekata.

Nepoznate osobe vezali su radnika obezbeđenja i zadržala nekoliko osoba u toku rušenja. Građani su pozvali policiju ali je ona odbala da reaguje. Utvrđeno je i da su operateri policije građane preusmeravali na Komunalnu policiju.

  • 24.maja 2016. godine tokom bolničkog lečenja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu preminuo je Slobodan Tanasković, čuvar objekata u Hercegovačkoj ulici.
  • maja 2016. godine slučaj Hercegovačke preuzela je i kancelarija Zaštitnika građana.
  • 8.juna 2016. godine premijer Srbije Aleksandar Vučić objavio je da iza rušenja u Hercegovačkoj ulici stoje najviši organi gradske vlasti i najavio da će oni zbog toga snositi odgovornost. Niko nije smenjen ili odgovarao iz gradske vlasti.
  • 23.april 2018 – Protiv šefa smene dežurne službe beogradske policije Gorana Stamenkovića, podneta je krivična prijava zbog nesavesnog rada u službi u noći bespravnog rušenja u Savamali.
  • 8.maj 2018. – Policajac Goran Stamenković potpisao je sporazum o priznanju krivice sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu. Priznanjem krivice priznao je nesavestan rad u noći rušenja u Savamali.

Za slučaj rušenja u Hercegovačkoj niko nije odgovarao.

Izvori

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *