Prvi miting opozicije u Beogradu

Prvi miting opozicije održan je 13.juna 1990.godine na Trgu republike u Beogradu.

Miting opozicije organizovale su Demokratska stranka, Srpski pokret obnove, Narodna radikalna stranka, Liberalna stranka i Socijaldemokratska stranka Jugoslavije.

Prvi miting održan je u organizaciji pet opozicionih stranaka kako bi se izvršio pritisak na Slobodana Miloševića da ispuni zahteve opozicije. Među zahtevima opozicije je bilo rapisivanje izbora ali uz dogovor vlasti i opozicije o pravilima izbornog procesa, kao i o donošenju novog ustava nakon izbora. Okupljenima su se obratili Milan Komnenić, Kosta Čavoški, Dragoljub Mićunović, Veljko Guberina, Predrag Vuletić, Miloš Pešić, Milovan Ćurčić i Vuk Drašković.

Nakon mitinga lideri opozicije su predali svoje zahteve u pisarnici Skupštine Srbije.

Demonstranti su se nakon predatih zahteva uputili ka zgradi televizije RTS, gde ih je dočekala policija koja je pendrecima tukla demonstrante. Tačan broj povređenih nije poznat ali prema pisanju tadašnje štampe preko 100 osoba je povređeno, a najgore je prošao demonstrant Ljubiša Mitić, inženjer i organizator ozvučenja na mitingu, kome je policija polomili ključnu kost. Prebijanja nisu bili pošteđeni ni Dragoljub Mićunović i Borislav Pekić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *