Pоtpisan prоtоkоl о rеstauraciji turskоg kupatila u Bеоgradu

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske potpisali su Protokol o saradnji na izradi projekta konzervacije za zadužbinu Tursko kupatilo i izvođenje radova na restauraciji.

Protokolom je predviđena izrada projekata revitalizacije i rekonstrukcije objekta „Osmansko zadužbinsko tursko kupatilo“, koju će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda preuzeti i prilagoditi našim zakonskim propisima i odredbama.

Predviđeno je da jedan deo objekta zadrži svoju originalnu funkciju, dok će preostali prostor biti prilagođen kulturnim, umetničkim i obrazovnim sadržajima.

U planu je izgradnja učionica, administrativnih jedinica, višenamenskih sala, hodnika, biblioteke i galerije.

Deo prostora će biti dodeljen na korišćenje Institutu Junus Emre – Turskom kulturnom centru, koji će u cilju intenziviranja kulturne razmene organizovati različite manifestacija predstavljanja turskog jezika, kulture i umetnosti, dok je drugi deo namenjen kulturnim centrima drugih zemalja i institucijama kulture.

Parno kupatilo braće Krsmanović se nalazi u Dušanovoj ulici br. 45a, u Beogradu, na teritoriji gradske opštine Stari grad.Kompleks Parnog kupatila braće Krsmanović obuhvata stari turski amam, trakt sa kadama i tuševima i trakt sa bazenom.Kompleks je nastajao oko centralnog jezgra turskog amama od kraja 19. veka do sredine treće decenije 20. veka.

Izvor: Beogradske vesti/sajt Vlade Srbije

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *