Pismo Vojislava Koštunice Slobodanu Miloševiću 04.oktobra 2000.

Predsednički kandidat Vojislav Koštunica uputio je otvoreno pismo predsedniku Jugoslavije Slobodanu Miloševiću 04.oktobra 2000. godine.

„Gospodine Miloševiću, teško da ima svrhe da Vam objašnjavam koliko je dramatično stanje u zemlji. Ubeđen sam da to dobro znate, jer ste se na tom planu ozbiljno angažovali. Posle pogubnih sankcija, zločinačkog natovskog bombardovanja prvo Republike Srpske i potom SRJ, sada nas je zadesila i opasnost od otvorenih sukoba u samoj Srbiji.

DOS i ja, koji sam na predsedničkim izborima 24. septembra ove godine učestvovao kao njen kandidat, ponudili smo racionalan izlaz iz krize. Zbog bitne razlike u izbornim rezultatima Savezne izborne komisije i DOS-a, kao i zbog očigledne činjenice da izveštaj SIK-a obiluje greškama u računu, predložili smo da se izvrši ponovno brojanje glasova. Predložili smo, takođe, da u tom brojanju aktivno učestvuju predstavnici prijateljskih zemalja. Ni na jedan od tih predloga niste odgovorili. Jednostavno ste se oglušili o izbornu volju više od dva i po miliona građana Srbije. Umesto toga, proglasili ste nekakav drugi krug, samo zato što niste spremni da se pomirite s prostom činjenicom da ničija sveća nije gorela do zore i da je svaka vlast u suštini smenjiva, samo se načini smenjivanja razlikuju.

Mi ni u kakav drugi krug ne možemo da idemo, jer bismo time postali saučesnici u krađi biračkih glasova. Prevara iz prvog kruga ne može da se poništi drugim, petim ili ko zna kojim krugom. Naprotiv, prevara bi se time samo produbila i uvećala, a ja bih rizikovao da izgubim iskazano poverenje birača. Nas dvojica smo sušte suprotnosti. Ne znam jeste li kadri da shvatite koliko mi je stalo do poverenja, koliko me ono obavezuje i koliko se njime ponosim.

Gospodine Miloševiću, proletos sam Vam pisao tražeći raspisivanje izbora. Istina, ja sam tražio slobodne i demokratske izbore na svim nivoima, a Vaši perjanici su raspisali neslobodne, nedemokratske i delimične izbore. Ipak, i na njima smo učestvovali, kao odgovorni i časni ljudi, procenivši da je sudbina države važnija od izbornih uslova. I na takvim, neslobodnim izborima, meni su građani iskazali poverenje.

Verujte mi, bolje bi bilo da to priznate – za Srbiju, Jugoslaviju, za Narod, Balkan, Evropu, ali i za svakog građanina naše zemlje, uključujući i Vas i mene.

Srbiji, celom našem Narodu, zaista je dosta sukoba, patnji i stradanja. Zaslužujemo bolje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.