Parobrod „Dragor“

Parobrod „Dragor“

Datum izgradnje: 1927.

Dužina: 57 m

Širina: 12 m

Kraljevska jahta „Dragor“ ( parobrod) izgrađen je 1927. godine u nemačkom brodogradilištu „Regensburg“. Odluka o gradnji broda doneta je 1926. godine u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta i plaćeno je 1,5 miliona zlatnih maraka.

U Beograd je doplovio 1928. godine i dodeljen je floti Kraljevine Jugoslavije ali je bio u posedu kralja Aleksandra Karađorđevića do 1941. godine.

Parobrod je imao 700 kvadrata, dva apartmana, tri salona, radna soba, osamnaest dvokrevetnih soba, paluba za šetnju. Parket je bio od tikovine, a unutrašnjost je od orahovog drveta sa doborezima i stubovima.

Za to vreme predstavljao je luksuznu jahtu kojoj su se divili mnogi, a samo oni imućniji su imali prilike da njome i plove.

Za vreme Drugog svetskog rata parobrod je bio u Hrvatskoj, a zatim vraćen u Beograd da bi i bio poklonjen bugarskom caru Borisu u čijem je bio vlasništvu do njegove smrti 1943. godine. Nakon završetka Drugog svetskog rata, 1948. godine, parobrod je vraćen u Srbiju.

Godine 1951., nakon rekonstrukcije, menja naziv u „Krajina“ i koristi ga Josip Broz Tito. Menjao je vlasnike sve 1998. kada vlasnik postaje preduzeće „Mag“.

Početkom 21. veka planirano je da se brodu nakon rekonstrukcije da novo ime „Princeza“ kome bi kumovala princeza Jelisaveta Karađorević.

03.01.2007. godine brod je izgoreo i ostao u vodama Starog Sajmišta u Beogradu.

Zanimljivosti

  • Brod je prvobitno trebao da dobije ime „Prestolonaslednik Petar“ al nakon dolaska u Beograd uprava dvora mu je kumovala ime „Dragor“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *