Otkrivanje botova Srpske napredne stranke

Jula 2023. godine na društvenim mrežama se pojavio spisak botova povezanih sa Srpskom naprednom strankom koja je na vlasti. Na spisku se nalazi preko 14.000 naloga botova iz Srbije koji su na društvenim mrežama pružali podršku svojoj stranci ali i komentarisali razne objave kako medija, poznatih ličnosti, ali i ne javno eksponiranih građana Srbije koji su izražavali svoje mišljenje preko društvenih mreža.

Jedan bot je imao po nekoliko naloga na više društvenih mreža predstavljajući se lažno. Kako je otkriveno većina botova su bili zaposleni u javnim institucijama koje su plaćene od strane građana Srbije. Veliko iznenađenje je bilo što je jedan deo botova zaposlen u Socijalnim ustanovama.

Jedan deo botova pored komentarisanja je koristio i neadekvatan rečnik ( blago rečeno), objavljivanje ličnih podataka ličnosti koja je predmet napada ali i njihove dece.

Nakon objavljivanja spiska predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, Ministar policije Srbije Bratislav Gašić…. su javno podržali botove.

Ovakav vid podrške je ocenjen kao podrška nasilju, targetiranju određenih ličnosti, medija, javno nepoznatih ličnosti, ali i javno priznanje da najviši predstavnici vlasti nisu predstavnici svih građana Srbije već predstavnici stranke.

(Članak je još u fazi izrade i korekcije)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *