Orijentiring savez Beograda

Orijentiring savez Beograda

Država: Srbija

Grad: Beograd

Osnovan: 1998.

Website: bgorijentiring.org

Orijentiring savez Beograda je osnovan 1999. godine. Članovi orijentiring saveza Beograda su beogradski klubovi koji se bave orijentiringom.

Orijentiring je sport u kome takmičar dobija kartu na kojoj su obeležena kontrole tačke, koje takmičar pomoć kompasa treba za što je kraće vreme pronađe po redosledu zadatom na karti. Takmičenja se najčešće održavaju u prirodi ali i u gradovima.

Orijenting u Srbiji počeo je da se razvija nakon Drugog svetskog rata, tačnije nakon 1950. godine obnavljanjem izviđačkih organizacija koji su u okviru ostalih aktivnosti imali i obuku u orijentingu. Prvo ekipno takmičenje u orijentingu održano je ’50-tih godine 20.veka na Fruškoj gori. Prvo individualno takmičenje u Srbiji održano je 1975. godine.

  • 1959. – održano međunarodna orijentiring konferencija na kojoj je učestvovalo12 zemalja (Austrija, Bugarska, Čehoslovačka, Danska, Finska, Istočna i Zapadna Nemačka, Mađarska, Norveška, Švedska, Švajcarska, Jugoslavija).
  • 1981. – održan prvi šampionat Jugoslavije u okolini Zagreba.
  • 1981. – prvi nastup reprezentacije Jugoslavije na Balkanijadi u Rumuniji
  • 1983. – Svetsko prvenstvo u Mađarskoj
  • 1985. – Svetsko prvenstvo u Australiji

Prvi zvanični nastup naše reprezentacije bio je 1981. godine na Balkanijadi u Rumuniji, a 1983. i 1985. godine smo učestvovali na svetskim prvenstvima u Mađarskoj i Australiji.

Jugoslovenski savez za orijentacioni sport osnovan je 1993. godine iz koga je kasnije nastao, nasledio, Orijenting savez Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.