Kuća Burovca na Gardošu

Kuća Burovca na Gardošu nalazila se u Zemunu u naselju Gardoš na uglu ulice Visoke 27 i Stepeništa. Zbog ne održavanja kuća se urušila, a bila je spomenik kulture.

Kuća porodice Burovac na Gardošu je bila poslednja tršćara (kuća pokrivena trskom) u Zemunu. Sagrađena je u 18. veku i predstavljala je sirotinjsku Vojvođansku kuću sagrađenu od naboja i pokrivenu trskom ili slamom, stoga je i zavredela da bude proglašena spomenikom kulture.

Kuća je bila pravougaone osnove veličine 5 h 12 metara sa prostorijama visine 2,2 metra. Imala je tri prostorije: dve sobe, kuhinju i trem. Kuhinja se nalazila u sredini kuće, imala je od opeke ozidani dimnjak i iz nje se ulazilo u sobe. Soba do ulice imala je prozore koji su gledali na ulicu, a prozori sobe ka dvorištu gledali su na dvorište. Kuća je bila tako postavljena, da joj je uži deo izlazio na ulicu. Sa ulične strane, kuća je imala dva prozora i asimetrično postavljeni ulaz kojim se ulazilo u trem i dvorište. Podovi u kući su bili zemljani. Konstrukcija krova je bila dvovodna, krovni pokrivač je bio od trske a zabati su bili od dasaka. Tavanska konstrukcija je bila od drvenih greda sa čatlovkama. Ovakve kuće su bile tipične za zemunska naselja Ćukovac i Gardoš.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *