Jelena „Lenka“ Dunđerski

Jelena „Lenka“ Dunđerski

Država: Kraljevina Ugarska

Ime i prezime: Jelena Dunđerski

Nadimak: Lenka

Datum rođenja: 21. novembar 1870. ( Srbobran )

Datum smrti: 21. novembar 1895.

Mesto smrti: Beč ( Austrougarska )

Jelena „Lenka“ Dunđerski bila je ćerka Lazara Dunđerskog bogatog industrijalca i dobrotvora iz Vojvodine.

O Lenki Dunđerski se možda i ne bi toliko puno znalo da nije provodila vreme u društvu pesnika Laze Kostića koga je inspirisala da napiše jednu od najlepših ljubavnih pesama „Santa Maria della Salute“.

Lenka je slovila za inteligentnu i lepu devojku plavih očiju koja je znala nekoliko jezika (nemački, francuski, mađarski). Upoznala je Lazu Kostića 1891. u Čelarevu u Dvorcu Dunđerski kada je ona imala 21, a on 50 godina. Njihovo druženje nakon upoznavanja je bilo učestalo.

Kostić i ako zaljubljen u Lenku, a i ona u njega, odlučio je da drži distancu, pa je 1892. čak predložio i Nikoli Tesli da oženi Lenku. Jedno vreme se povukao i u manastir Krušedol dok nije oženio Julijanu „Julču“ Palanački iz Sombora na predlog, bolje reći nagovor, Lenkinog oca, Lazara Dunđerskog.

Lenka Dunđerski je preminula 21. novembra 1895. godine u Beču od navodno „tifusne groznice.“ Neki romantičari govore da je umrla od tuge. Sahranjena je u Srbobranu, u kripti porodične kapele „Sveti Đorđe“.

Posle smrti Laze Kostića objavljen je deo rukopisa njegovog Dnevnika snova gde je otkrio da je Lenka bila inspiracija za njegovu pesmu „Santa Maria della Salute“ koju je objavio 1909. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *