Darinka Matić Marović

Darinka Matić Marović

Rođena: 6. februar 1937. Herceg Novi

Preminula: 15. jul 2020. Beograd

Obrazovanje: Fakulteta muzičkih umetnosti završila 1959.

Darinka Matić Marović je bila prva srpska dirigentkinja, prva žena rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu i prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti. Prva žena rektor u Srbiji.

BIOGRAFIJA

Rođena je u Herceg Novom 6.februara 1937.godine. Otac Darinke Matić Marović bio je artiljerijski oficir Kraljevine Jugoslavije koji je nestao tokom Drugog svetskog rata i njegovu sudbinu nikada nije saznala. Majka Zora radila je kao službenica.

Upisala je privatne časove klavira, a sa 13 godina je imala angažman u džez orkestru Boke kotorske.

Uspešno se bavila sportom, gimnastikom, plivanjem, streljaštvom i veslanjem. Bila je i prvakinja Crne Gore u plivanju. Dalji tok njene karijere preokrenula je nezgoda na gimnastici kada je slomila ruku, pa se posvetila muzici.

Kao student Fakulteta muzičkih umetnosti radila je u Baletskoj školi Lujo Davičo i igrala u folklornom ansamblu KUD Branko Krsmanović.

Bila je udata za Branislava Matića, profesora književnosti, koji je preminuo 2006. godine.

Na inicijativu profesora Vojislava Ilića, 1971. godine, od studentkinja Fakulteta muzičke umetnosti osnovan je ženski akademski hor Kolegijum muzikum. Za dirigenta hora bila je postavljena Darinka Matić Marović. Iz folklornog ansambla Krsmanović prešla u Akademski hor Obilić, tada pod dirigentskom palicom Bogdana Babića. Ubrzo je postala njegov asistent u vodjenju hora.

Nakon smrti profesora Babića 1981. godine, postala je i zvanični glavni dirigent Akademskog hora Obilić. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama u svetu, poput Karnegi hola, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salcburgu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *