Dan kada su beograđani digli glas protiv rasizma

Dana 6. aprila 1941. godine bombardovan je Beograd što je označilo početak invazije na Kraljevinu Jugoslaviju koja je imala tajni naziv „Strašni sud“(nem. Strafgericht).

Odluka o bombardovanju Beograda doneta je 27.marta kao i o okupiranju tadašnje Jugoslavije.

Šestog aprila, u 6:30 ujutru, bez objave rata, sile Trećeg rajha su napale Kraljevinu Jugoslaviju. Njihove vazdušne snage su bombardovale Beograd koristeći 234 bombardera i 120 lovaca. Avioni su poleteli iz Beča , Graca i Arada. Beograd je bombardovan u četiri naleta 6. aprila, i ponovo 7, 11. i 12. aprila 1941. Na Beograd bačeno je oko 440 tona  bombi.

Beograd su branili elitni Šesti lovački puk koji je bio na zemunskom aerodromu i jedinice protivvazdušne odbrane Vazdušne zone Beograd. Procenjuje se da je tokom napada oboreno preko 40 aviona Trećeg rajha. U borbama je poginulo 11 jugoslovenskih pilota.

U bombardovanju Beograda nezna se tačno koliko je poginulo ljudi ali procene se kreću između 2.000 do 4.000.Porušeno je 627 zgrada, veoma oštećeno 1.601 zgrada, delimično oštećeno 6.829 zgrada, uključujući deo zgrade Starog dvora. Teško je oštećena Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika koji su došli na jutrenje, a više stotina građana poginulo je kada je direktno pogođeno gradsko sklonište u Karađorđevom parku. Najznačajniji spomenik kulture, Narodna biblioteka sa 350.000 knjiga, uništena je već prvog dana bombardovanja.

6. april 1968.

Datum 6. april vezan je za još jedan događaj, i to 1968. godine kada su beograđani, digli glas protiv rasizma. Na tadašnjem Trgu Marksa i Englsa ( danas Trg Nikole Pašića ) okupilo se preko 300.000 građana kako bi diglo glas protiv rata u Vijatnamu i pružili podršku vijatnamskom narodu. Ceo prostor samog trga i okolnih ulica bio je prekriven masom građana, pa se nekima činilo da je došlo i milion stanovnika prestonice.

Pored podrške vijatnamskom narodu sugrađani su osudili i ubistvo borca za ljudska prava Martina Lutera Kinga, kao i napade rasista na afro-amerikance u Americi. Beograđani su uzvikivali parole u znak podrške afro-amerikancima i Vijatnamu, zviždali Americi…

Ispred američke čitaonice u Beogradu došlo je i do manjeg obračuna sa policijom.

Mnogi 1968. u Beogradu vezuju za masovne demonstracije studenata koje su se odigrale u junu, ali malo njih je negde zapamtilo ili zapisalo i ovaj datum.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *