Blokade puteva u Srbiji 04.12.2021.

Blokade puteva u Srbiji 04.12.2021.

Država: Srbija

Datum:  04.12.2021.

U 14 časova došlo je do blokade puteva na preko 50 lokacija u Srbiji. Puteve su blokirali ekonomski aktivisti, kao i građani koji su želeli da protestvuju zbog usvajanje Zakona o referendumu i Zakona o eksproprijaciji.

Blokada je završena u nešto posle 16 časova.

BEOGRAD – Blokiran je bio most Gazela, Trg Slavija, Brankov most, kružni tok na Novom Beogradu. .. Okupljanje u Beogradu počelo je kod Sava centra odakle su građani krenuli i blokirali auto-put.

Blokirane su bile i neke saobraćajnice u gradovima u Srbiji, kao i put kod Preljine, Najveći broj okupljenih građana zabeležen je u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Skupština Srbije je 25. novembra usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi gde je došlo do izmene ukidanja obaveznog cenzusa za izlazak potrebnog broja glasača kao uslova za uspeh referenduma. Do izmene zakona na referendum je moralo da izađe minimum 50 odsto plus jedan.

Skupština Srbije je 26. novembra usvojila izmene Zakona o eksproprijaciji: „Nepokretnosti u privatnoj, zadružnoj ili javnoj svojini se mogu eksproprisati ili se svojina na njima može ograničiti samo u javnom interesu utvrđenom na osnovu zakona, uz naknadu koja ne može biti niža od tržišne“. Izmene Zakona o eksproprijaciji je izazvao najviše pažnje građana jer prema nekim mišljenjima došlo je do izmena zakona zbog jedne kompanije i ako je to demantovala predsednica Vlade Ana Brnabić. Takođe, izmenama Vlada će imati diskreciono pravo da proglašava određene projekte za projekte od javnog interesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *