Biblioteka Srpske patrijaršije u Beogradu

Biblioteka Srpske patrijaršije u Beogradu

Država: Srbija

Biblioteka Srpske patrijaršije u Beogradu

Biblioteka Srpske Patrijaršije je najstarija biblioteka srpskog naroda koja je nastala 1706. godine. Godina 1706. se smatra nastankom biblioteke nakon upokojenja Arsenija III Crnojevića gde se u njegovoj zaostavštini našlo 14 knjiga koje su prenete u Sremske Karlovce.

Međutim postoji i drugo mišljenje da je začetak Biblioteka Srpske Patrijaršije počeo u vreme mitropolita beogradskog Mojsija Petrovića koji je u u Beogradu osnovao prvu biblioteku koja je služila kao glavna biblioteka ne samo za Beograd već i za Srbiju.

1726.godine – Ustanovljena je Biblioteka Srpske patrijaršije spajanjem fonda knjiga srpske mitropolije u Sremskim Karlovcima i mitropolije u Beogradu.

29.marta 1737. – Početkom Rusko-austrijskog-turskog rata (1735 -1739) biblioteka je preneta iz Beograda u Sremske Karlovce.

1769. – Doneta uredba da knjige svakog upokojenog arhijereja ulaze u sastav Mitropolitske biblioteke.

Može se slobodno reći da je jedan od najzaslužnijih za biblioteke bio mitropolit Stevan Stratimirović (1790-1836), u čije se vreme fond biblioteke znatno uvećao. Poznato je da je imao svoje ljude u nekoliko gradova koji su ga obaveštavali o knjigama i kupovali. Koliko je poznato on je za svog života u biblioteku doneo preko 3600 dela.

1848/49. – Biblioteka je iz Karlovaca preneta u Beograd zbog nemira i rata. Vraćena je u Karlovce 1859. godine.

1941. – Ustaše su htele da spale fond biblioteke ali zaslugom hrvatskih intelektualaca veći deo fonda je sačuvan ali prenet u Zagreb. Onaj koji nije prenet je spaljen.

6.maja 1946. – U Beograd su stigli prvi vagoni sa crkvenom imovinom uključujući i fond biblioteke.

U svojoj biblioteci Srpska Patrijaršija čuva tradiciju srednjevekovnih manastirskih biblioteka, pre svih hilandarske, u koju su Sveti Sava i sveti Simeon Mirotočivi položili prve rukopisne knjige.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *