Beogradski zoološki vrt

Beogradski zoološki vrt je svečano otvoren 1936. godine. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, gospodin Vlada Ilić od svojih para na svom imanju . Projektovao ga je inženjer Aleksandar Krstić. Svečano je otvoren na Petrovdan – 12. jula u 11 sati. Na dan otvaranja kroz Beogradski zološki vrt prošlo je 3214 posetilaca.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Zanimljivo je da je u prvim danima otvaranja Beogradski zološki vrt dobio na poklon četvorogodišnju lavicu, pod imenom Simba, od gostujućeg cirkusa „Rebering“ koji je tih dana bio u Beogradu.

Na dan otvaranja Beo zoo vrt : 83 sisara i 306 ptica. Do decembra 1936.godine broj se drastično uvećao 123 sisara i 597 ptica.

Beogradski zoološki vrt je ubrzo postao jedno od najomiljenijih mesta na koje Beograđani dolaze.

Kada je formiran, Zoološki vrt je zauzimao prostor nešto veći od tri i po hektara, da bi, vrlo brzo, bio proširen na sedam, a zatim, izgradnjom restorana „Kalemegdanska terasa“ i pripajanjem jednog dela Donjeg grada, čak na nešto više od četrnaest hektara, i na toj površini je dočekao i Drugi svetski rat.

Tokom Drugog svetskog rata Vrt je dva puta bombardovan: najpre 1941. od strane nemačkih fašista, a zatim i saveznika, 1944. godine. Skoro ceo životinjski fond je uništen. Zbog razaranja i drastično smanjenog broja eksponata, površina Vrta se posle rata, nažalost, svela na oko sedam hektara, koliko i danas zauzima.

Vrt je počeo da se savremenziju i obnavlja od 1986.godine kada je na njegovo čelo došao Vuk Bojović.

NAJSTARIJI STANOVNIK

Aligator Muja je najstariji  stanovnik beogradskog zološkog vrta.

Doputovao je u Beogradski zoološki vrt 12. septembra 1937. godine, kao već odrasla životinja, sa još jednim aligatorom, u velikom kontigentu životinja iz nekog nemačkog zoološkog vrta.

Muja nema potomstva.Jedan period svog života u Vrtu delio prostor sa ženkom, ali je jedan od čuvara, 60-ih godina prošlog veka, greškom pustio u bazen vrelu vodu i ona je uginula.

Tokom 2012.godine Muji je dijagnostikovana gasna gangrena prednjeg desnog stopala. Amputiran mu je jedan deo noge.

Danas je on jedini preostao od stanovnika Vrta koji su uspeli da prežive Drugi svetski rat.

Dirеktоri vrta :

Аlеksandar Кrstić (dо pоčеtka Drugоg svеtskоg rata)
Miоdrag Savkоvić (za vrеmе Drugоg svеtskоg rata)
Аntе Tadić (prvi pоslеratni dirеktоr)
Milоrad Lazarеvić
Milоrad Mеdеnica
Radivоjе Tričkоvić
Vuk Bоjоvić (1986-2014)
Gvоzdеn Radеnkоvić (2014-2015)
Srbоljub Аlеksić (2015- )

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *