Beogradski metro

Beogradski metro

Država: Srbija

Grad: Beograd

Datum gradnje: 22.novembar 2021.

Datum završetka:

Polazak prve linije:

1938. – razmotreno je uvođenje metroa na tri glavne saobraćajne linije grada, Kralja Aleksandra – Terazije – Zemun, Kalemegdan – Slavija – Autokomanda i Topčider – Železnička stanica Sava – Terazije – Železnička stanica Dunav. Uvođenje metroa pod zemljom je predloženo najpre na liniji 2, na potezu Kalemegdan – Terazije – Slavija – Autokomanda – Voždovac, u ukupnoj dužini 5 km tunelske trase sa 6 podzemnih stanica. Ovaj metro bio bi deo gradske železnice, koju bi činili i električna železnica nad zemljom u produžetku metroa na potezu Voždovac – Banjica – podnožje Avale, dužine 12,5 km, te uspinjača sa užima od krajnje stanice železnice u podnožju Avale do Spomenika Neznanom junaku u dužini od 600 m. Na liniji 1, na pravcu Kralja Aleksandra – Terazije – Zemun, predložena je, kako se Beograd bude razvijao i saobraćaj na Terazijama pojačavao, izgradnja tunela kojim bi tramvaj prolazio ispod Terazija, od Ulice Kralja Aleksandra, od ispred Skupštine, ili od nekadašnjeg crkvenog imanja, do Brankove ulice. Linija 3, na pravcu Topčider – Železnička stanica Sava – Terazije – Železnička stanica Dunav, dužine 10 km sa 10 stanica, išla bi većim delom pod zemljom.

Beogradski metro planiran je i 1950. godine prilikom izrade Generalnog urbanističkog plana koji je predviđao da se na postojećim železničkim šinama uradi kombinacija železničko – metro saobraćaja. Prema tom planu, jedan kolosek povezivao bi Rumu i Smederevo, a drugi Pančevo i Obrenovac. Jedan deo saobraćaja obuhvatao bi železnički deo, a pred ulazak u grad spuštao se u tunele prolazeći ispod grada. Sbog velikog ulaganja od ideje se odustalo.

U projektu iz 1976. godine, bilo je predviđeno pet samostalnih linija metroa i četiri linije nezavisnog regionalnog metroa, sa prvom fazom od dve linije na trasama Stari Merkator – Vukov spomenik i Dorćol – Autokomanda.

  • M1 – Centar Zemuna – Novi Beograd – Terazijska terasa – Vukov spomenik
  • M2 – Dorćol – Kalemegdan – Slavija – Železnička stanica (Prokop) – Autokomanda

Dana 22.novembra 2021. godine počeli pripremni radovi za izgradnju Beogradskog metroa na Makiškom polju. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta i ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara. Beograd bi trebao da do 2030. godine dobije dve linije metroa dužine 42 kilometra sa 43 stanice. Prva linija metroa biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu i spajaće Železnik i Mirijevo..Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice. Ukrštaće se na Savskom trgu.

  • 14.novembar 2003. – Direkcija za zemljište i izgradnju Beograda odlučila da Španska firma „Ineko“ radi studiju opravdanosti izgradnje prve linije lakog metroa sa glavnim projektom.
  • 02. februar 2021. – Kompanija Alstom u Parizu predstavljen dizajn vagona za budući metro u Beogradu.
  • 15.jul 2021. godine – Počelo glasanje za izgled vagona Beogradskog metroa. Francuska kompanija Alstom dizajnirala je vozove koji su nazvani: Svetlost, Snaga, Sloboda, Sigurnost.
  • 16.09.2021. – Pobedi predlog „Sigurnost“ sa 43,58 odsto glasova – kombinacija svetle i tamno plave boje. Na drugom mestu je predlog „Sloboda“ sa 33,58 odsto, „Svetlost“ 12,26 odsto i „Snaga“ 10,57 odsto.
  • 08.novembra 2021. – Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su Plan generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema.
  • 22.novembar 2021. – Počeli pripremni radovi za izgradnju Beogradskog metroa na Makiškom polju. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta i ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara.

***u izradi***