Beograd pod Austro-ugarskom 1914.godine ( 2. – 15.decembra)

Nakon objave rata u noći između 28. i 29. jula 1914. godine, sa teritorije tadašnje Austrougarske otpočeo je napad na Beograd.

Beograd je Prvom svetskom ratu bio prvi put zauzet od austro-ugarske 2. decembra sve do 15.decembra 1914.godine.

Jedinice koje su činile Odbranu Beograda dobile su naređenje 30.novembra da se povuku na položaje kod Kosmaja zbog ojačanih snaga austro-ugarske koji su granatirali Beograd.

Sve jedinice koje su branile Beograd su se povukle kao i građani koji su to mogli. Pretpostavlja se da je u Beogradu ostalo oko 20.000 sugrađana uglavnom invalida, starijih sugrađana, žena i dece.

Prestonica je ostala bez odbrane 1.decembra, a 5.armija austro-ugarske vojska je ušla u Beograd 2.decembra. Sledećeg dana, 3.decembra, zauzimanje Beograda obeležen je velikom „paradom“ austro-ugara, a kao deo parade na Terazijam je obešeno nekoliko beograđana. Kao kasarne i prebivališta okupatora bili su beogradski hoteli.

5.decembra okupatori su pustili u rad beogradski tramvaj u kome su nisu smeli da se voze građani već samo vojska.

U sledećih nekoliko dana u Beogradu su zabeležena zverstva austro-ugara,a posebno mađarskih jedinica, uništavanja i otimanje svega što je moglo. Već od prvog dana okupatori su ubijali decu, žene, muškarce, hapsili, pljačkali radnje i institucije.

Poznato u prva danima zauzeća:

  • U selu Neminikućama ( Sopot) austro-ugari ubili su dvoje dece od 15. i 16.godina iz porodice Đurića.
  • U Malom Mokrom lugu ubijeno je 11 osoba
  • Opljačkani su muzeji u Beogradu ( Etnografski muzej, Narodni muzej…), Beogradski univerzitet, Narodna biblioteka, a sve je transportovano vozovima
  • Iz svake kuće i stana u Beogradu odnet je nameštaj, slike kao i stoka
  • U opštini Sopot opljačkane su sve kuće. Tokom pljačke ubili su, silovali i zaklali građane.

Austrougarska vojska ohrabrena zauzimanjem Beograda je krenula, pod komandom general Liborijus fon Franka, sa prodorom ka kosmajskim položajima. Jedinice Odbrane Beograda zaustavile su austrougarsku vojsku i nanele joj težak poraz što je otvorilo put ka oslobođenju Beograda.

U noći između 8. i 9. decembra 1914. godine jedinice Odbrane Beograda su zarobile 41. oficira i oko 2.000 podoficira i vojnika austrougarske vojske.

15. decembra 1914. godine oslobođen je Beograd.

Prilikom povlačenja austrougarska vojska je zarobila i sa sobom povela u zarobljeništvo ili pogubila. koliko je poznato iz opština:

  • Iz opštine Grocka 111 osoba
  • Iz opštine Sopot 38 osoba gde su mučili vršioca dužnosti predsednika opštine koji je od povreda preminuo Glišu Novičića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.