Australijan open 2022: Slučaj Novak Đoković

Australijan open 2022: Slučaj Novak Đoković

Godina: 2022

Država: Australija

Australijan open održan je od 17.01. do 30.01. u Melburnu. Celu senku na jedan od najprestižnijih turnira bacio je slučaj Novaka Đokovića.

4. janura – Objavljeno je da je Novak Đoković dobio medicinsko izuzeće i da može da učestvuje na Australijan openu. Istog dana neki strani mediji objavljuju da je Australijska vlada pustila u zemlju nevakcinisanog ( nije se vakcinisao protiv COVID – 19 ) tenisera Novaka Đokovića.

5. januar – Novaka Đokovića prilikom sletanja u Melburn zadržavaju na carini koji sa njim vrše razgovor, a pri čemu su mu je oduzet i telefon koji mu je vraćen nakon tri sata. Nakon zadržavanja na aerodromu oko 12 sati prebacuju ga u imigracioni hotel. Stiže i saopštenje da mu je ukinuta viza za ulazak u Australiju.

6. januar – Srbi koji žive u Australiji okupljaju se ispred hotela dajući gospodinu Đokoviću podršku. U Beogradu je održan protesni skup ispred Narodne skupštine.

7. januar – Podrška Novaku Đokoviću ispred hotela i dalje traje. Na dan Božića nije bilo dozvoljeno svešteniku da uđe u hotel ali je litugiju održao ispred hotela.

8. januar – Podrška srpskih građana u Australiji i dalje traje.

10. januar – Sudija Entoni Keli presuđuje u korist Novaka Đokovića i poništava odluku o ukidanju vize.

12. januar – Novak Đoković dao zvaničnu izjavu:

„Želim da se oglasim povodom kontinuiranih pogrešnih informacija o mojim aktivnostima i prisustvu događajima koji su prethodili mom pozitivnom testu na koronavirus.

To su pogrešne informacije koje moraju da budu demantovane, posebno u interesu ublažavanja zabrinutosti javnosti oko mog boravka u Australiji, kao i da bih pojasnio stvari koje su štetne i zabrinjavajuće za moju porodicu.

Želim da naglasim da sam se izuzetno trudio da se postaram za bezbednost svih, kao i da se pridržavam testiranja.

Prisustvovao sam košarkaškoj utakmici u Beogradu 14. decembra posle koje su se pojavile informacije da su brojne osobe bile pozitivne na koronavirus. Iako nisam imao simptome koronavirusa, odradio sam brzi antigenski test 16. decembra, koji je bio negativan, a zbog opreza takođe sam uradio i pi-si-ar test istog dana.

Sledećeg dana sam prisustvovao teniskom događaju u Beogradu da bih uručio pehare deci i odradio sam brzi antigenski test, koji je bio negativan.

Nisam imao simptome, osećao sam se dobro i nisam dobio obaveštenje o pozitivnom pi-si-ar testu do kraja tog dešavanja.

Narednog dana, 18. decembra, bio sam u svom teniskom centru u Beogradu da bih ispunio svoje obaveze prema ‘L’ekipu’ u vidu intervjua i slikanja. Otkazao sam sve ostale obaveze osim intervjua za ‘L’ekip’.

Osetio sam obavezu da odradim intervju za L’ekip jer nisam želeo da izneverim novinara, ali sam se postarao da držim propisanu distancu i nosio sam masku sve vreme, osim kada su me slikali.

Iako sam otišao kući posle intervjua da bih se izolovao na neophodan period, kada sada razmislim, to je bila greška i prihvatam da je trebalo da odložim tu obavezu.

Što se tiče detalja putovanja, popunio ih je moj prateći tim u moje ime, što sam i rekao imigracionim službenicima po dolasku, a moj agent se iskreno izvinjava za administrativnu grešku jer je označio pogrešnu stavku o putovanjima pre dolaska u Australiju. To je bila ljudska greška i definitivno nenamerna. Živimo u izazovnim vremenima, u globalnoj pandemiji i ponekad greške mogu da se dese. Danas je moj tim dostavio dodatne informacije Vladi Australije da bi se razjasnila ta situacija.

I iako sam osetio da je važno da pojasnim pogrešne informacije neću iznositi nikakve dalje komentare iz poštovanja prema Vladi Australije i njenim vlastima i trenutnom procesu.

Uvek je čast i privilegija igrati na Australijan openu. Australijan open vole igrači, navijači i zajednica, ne samo u Viktoriji i Australiji, već širom sveta, i samo želim da imam priliku da se borim sa najboljim teniserima na svetu i igram pred jednom od najboljih publika na svetu.“

13. januar – Održan žreb za Australijan open gde je Novak Đoković postavljen za prvog nosioca.

14.januar – Australijske vlasti ponovo su poništile vizu teniseru Novaku Đokoviću odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka. Ministar za imigracije Aleks Hok ima diskreciono pravo da ukine vizu i naloži deportaciju što je on i učinio u ovom slučaju. „Danas sam iskoristio svoje diskreciono pravo člana 133C (3) Zakona o imigracijama da poništim vizu koju poseduje gospodin Novak Đoković, na osnovu zdravstvenih razloga i opšteg dobra, jer je tako u javnom interesu“, napisano je između ostalog u odluci. Pravni tim gospodina Đokovića već je uložio žalbu i pred sudom su se složili da gospodin Đoković izađe na saslušanje u Ministarstvo migracija u subotu od 08.00, što je 22 časa po srednjoevropskom vremenu u petak.

14. januar – Sudija Entoni Keli prebacuje slučaj na Savezni sud.

15. januar – Australijski mediji nastavljaju sa pritiskom da se Novak Đoković deportuje iz zemlje, a i raspoloženje građana Australije je da teniser napusti zemlju.

15. januar – Vlada Australije je pred sudom iznela tvrdnju da gospodin Đoković treba da bude deportovan iz Australije, jer bi mogao da izazove rizike za život i izazivanje neposlušnosti povodom mera protiv korona virusa i vakcinacije, a ne zbog opasnosti po javno zdravlje i širenje virusa.

16, januar – Tročlano sudsko veće Federalnog suda u Australiji jednoglasno je potvrdilo diskrecionu odluku imigracionog ministra da se Novaku Đokoviću ukine viza za boravak u toj zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.