Amam kneza Miloša u Beogradu

Amam kneza Miloša u Beogradu, sagrađen 1836. godine i nalazi se na teritoriji opštine Savski venac.

Amam kneza Miloša sagrađen je kao deo tadašnjeg dvorskog kompleksa kneževih sinova Milana i Mihaila Obrenovića. Kompleks je kasnije služio potrebama Ministarstva finansija.

Pretpostavlja se da je objekat izveden prema zamisli Hadži Nikole Živkovića, „dvorskog“ neimara kneza Miloša, kome se pripisuju najznačajnije građevine u Beogradu iz ovog perioda – Konak kneza Miloša u Topčideru i Konak kneginje Ljubice.

Objekat je koncipiran kao samostalna građevina, pravougaone osnove. I pored toga što dimenzije zgrade nisu velike, ona ima sve sastavne delove amama – šadrvan (čekaonica i garderoba), kapaluk (prostorija za odmor), halvat (prostorija za kupanje), haznu (rezervoar za vodu) i ćulhan (ložionica). Glavna prostorija, koja je služila za kupanje i odmor, zasvedena je plitkom kupolom, izvedenom koncentričnim postavljanjem opeka. Poseban detalj kupole i svodova predstavljaju otvori za osvetljenje, pokriveni staklenim klobucima.

Danas Amam kneza Miloša služi kao ugostiteljski objekat. Brojnim intervencijama u samom objektu, kao i njegovom neposrednom okruženju, u velikoj meri je izgubljena autentičnost amama.

IZVOR

Beogradsko nasleđe

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *