Ada Ciganlija

Ada Ciganlija je rečno ostrvo u Beogradu koja je veštačkim putem pretvorena u poluostrvo.

Beogradske vesti

Pretpostavlja se da Ada Cigalija dobila ime od оd kеltskih rеči „singa” ( ostrvo) i „lia” ( podvodno zemljište), pa je vremenom od Ada Singalija pretvorilo u Ada Ciganlija.

Beogradske vesti

Zapisi o Adi Ciganliji potiču još od 1688.godine, poznat je i zapis od 1788.godine gde je zabeleženo da je na tom mestu bio glavni austrijski logor.

Knez Miloš Obrenović je 1821.godine Adu Ciganliju proglasio za kulturno dobro.

Prvi nacrti o uređenju Ade Ciganlije pojavili su se 1923. godine i to uređenju jednog dela Ade Ciganlije i pravljenju sportskih terena, atletske staze i kupatila. Posle 1930. godine na Adi Ciganliji svoje prostorije otvorio je Veslački savez koji je napravio i tribine za gledanje veslačkih trka.

U periodu od 1920. do 1956. godine na jednom delu Ade CIganlije nalazio se i zatvor za „teže zatvorenike“.“Teži zatvorenici“ uglavnom su to bili politički zatvorenici. U zatvoru su se vršila i pogubljenja za koju je javnost retko kada saznala.

Malo je poznato da je prve događaje na Adi Ciganliji inicirao čuveni Branislav Nušić to 1908. godine. Branislav Nušić organizovao je od 30. maja do 1.juna niz događaja kako bi se sakupio novac za penzioni fond za socijano ugrožene novinare. Na Adi bili su postavljeni šatori i uređeno šetalište. U svakom šatoru prodavale su se razne stvari. Organizovane su trke u plivanju i veslanju. Događaj je bio poznat kao „Novinarski bal.“ U periodu bala izlazio je i časopis „Vodeni cvet“ koji je izvešatavao o događajima sa Ade CIganlije, a novine je uređivao Branislav Nušić koji je Adu Ciganliju zvao Vodeni cvet Beograda.

25.maj 1959.godine Ada Ciganlija dobija oblik kakav i danas poznajemo. Dоnja i gоrnja prеgrada na rukavcu rеkе Savе izgrađеnе su 1967. gоdinе, pa jе takо Bеоgrad dоbiо jеdinstvеnо jеzеrо, dugо 4,2 km, sa prоsеčnоm širinоm 200 m, i dubinоm 4-6 m. Ukupna pоvršina Аdе Ciganlijе, sa Аdоm Mеđicоm i akvatоrijumоm, iznоsi 800 hеktara.

Ada Ciganlija je najpopularnije mesto tokom letnjih perioda, pa se naziva i Beogradskim morem.

KAMENI GRAD

Kameni grad nalazi se na Adi Ciganliji u Beogradu. Autor je vajar Ratko Vulanović i postavljen je 1992.godine.

Foto:Beogradske vesti

oktobra 2011. godine izgrađen je Park nauke u kome se nalaze naučno popularni eksponati.